Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Hieronder een greep uit de activiteiten voor de thuiszitters. Blader eens door de planten en hun verhalen in de plantenzoeker, luister tijdens het tuinieren naar een podcast, stel vragen aan de plantendokter of help de Hortus Leiden met hun onderzoek naar stoepplantjes. 

Ga je toch naar buiten, houd dan afstand en blijf gezond. 

Plantenverhalen

Op de NVBT website kun je in de plantenzoeker bijna alle planten vinden die in onze botanische tuinen staan. Bij een selectie van de planten staan bijzonderheden en informatieve verhalen en foto’s, vaak met een thema. Zoek b.v op thema naar planten met een geneeskrachtige werking.

Bijna alle tuinen hebben een eigen plantenzoeker op hun site. Kijk eens bij:

Plantenpodcast

Luister vanaf je eigen (venster)bank naar plantverhalen uit de botanische tuin van Amsterdam of Leidse Hortus. 

Podplanten
Verhalen uit de botanische tuin van Amsterdam. Wandel mee met Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus.: Podplanten. 

Radio Hortus
Een tweewekelijkse podcast vanuit de Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van West-Europa.  Hosts Robbert Folmer en Mathilde Simons gaan in gesprek met de werknemers in en om de tuin om je een kijkje te geven in de wereld die schuilgaat achter het groen. Luister naar Radio Hortus

titel

Stoepplantjes

Zijn de plantjes die nu op de stoep groeien dezelfde soorten als 20 jaar geleden? En zullen dezelfde soorten er over twee jaar nog staan? Help onderzoekers van de Leidse Hortus om dat soort vragen te beantwoorden door een stukje stoep te onderzoeken!

  • Houd de site en Facebook in de gaten voor updates en resultaten van je mede-onderzoekers!
  • Op www.stoepplantjes.nl kun je allerlei informatie, proefjes en kleurplaten downloaden.

Plantenvragen

Op het YouTube kanaal van Groei & Bloei vertelt Hortulanus Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen Utrecht over stekken, stinzenplanten en snoeien. Op de website van Botanische Tuin TU Delft worden de experimenten die in de tuin gaande zijn toegelicht in tekst, beeld en video. Of neem een kijkje achter de schermen via het vrijwilligersblog.

In de Hortus Amsterdam is tuinman en plantendokter Peter deze weken online om je vragen te beantwoorden. Stuur  een Facebook bericht of e-mail met je vraag en een foto van de plant en wij nemen zo snel mogelijk contact op met het antwoord!

Plantenproefjes 

Via de NVBT-webpagina Tuin als Lab kun je aan de slag met verschillende proefjes die je thuis kunt uitvoeren. Zo kom je er achter wat planten allemaal kunnen. Bouw een plantenrolstoel, organiseer een zaden springwedstrijd of ontdek hoe planten reageren op geluid.!

(Virtuele) rondleiding

Neem een kijkje in het Nationaal Bomenmuseum of loop eens door het Arboretum in Oudenbosch met Google streetview. Ga naar buiten met van Buiten.In deze rubriek vertelt hortulanus Gerard van Buiten bijzonderheden over Botanische Tuinen Utrecht.

Plantenfoto’s

Op verschillende social media platforms kun je genieten van al het moois in de tuinen. Zeker nu de lente is losgebarsten.

Instagram / Facebook

titel
Naar agenda overzicht