Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

titel

Wanneer

Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch

Sinds 15 juni is een begin gemaakt met het groot onderhoud van een van de monumenten van het arboretum en Oudenbosch. Dit gebeurt aan de hand van een rapport van de Monumentenwacht uit 2018. Als eerste worden ramen en deuren tochtvrij gemaakt en vervolgens wordt het voegwerk hersteld, waarna het schilderwerk ter hand wordt genomen. In opdracht van de gemeente Halderberge wordt het werk uitgevoerd door de firma Nico Bont monumentenservice uit Vucht. Een bedrijf dat ook betrokken is bij de renovatie van ST Jan in Den Bosch en Bovendonk in Hoeven. Het bedrijf heeft toegezegd dat het publiek er weinig overlast van zal ondervinden.

 

Speurtochten

De tuin heeft enkele speurtochten zoals: De kabouterspeurtocht is voor de kleinste kinderen heel erg leuk en voor de grotere kinderen en volwassenen is er en zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop. Aan de balie ontvangt u een plattegrond van de speurtochten. Voor de beschrijving van de betreffende bomen betaalt u slechts € 0,50.

Zoektocht naar kabouters voor de kleintjes
In de tuin zijn zeventien kabouters verstopt. Aan de balie is een plattegrond met de plaatsaanduidingen verkrijgbaar, tevens staan op de achterzijde van de plattegrond kleine opdrachtjes genoemd. Deze zoektocht wordt door de deelnemers, klein en groot, zeer gewaardeerd en is een leuke tijdsbesteding voor ouder en kind.

Zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop
De Keltische Bomenhoroscoop telt 21 bomen, die verbonden zijn met een bepaalde datum of periode in het jaar. Zo heeft elke dag in het jaar zijn eigen boom. Van elk van de 21 bomen is een vouwblad beschikbaar met interessante informatie over die boom en aan de balie vindt de belangstellende een plattegrond met de plaats van de bomen die in het arboretum te vinden zijn.

 

Eposities en rondwandeling

Thema Religieus Erfgoed
Het thema voor 2020 is ‘Religieus Erfgoed’ bomen van herinnering. Het Arboretum Oudenbosch herbergt belangrijke elementen uit het Religieus Erfgoed van Oudenbosch en meerdere bomen herinneren ons aan gebeurtenissen uit het verleden. Over dit thema verschijnt in de loop van de maand juni een nieuwe brochure.

“BROU-ART” - Jac Brouwers exposeert smeedwerk van tuinobjecten
Jac, geboren te Oudenbosch, is autodidact-kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door zwarte coating met koperen ornamenten en elk object heeft een naam. Jac is voor zijn kunstwerken altijd geïnteresseerd in oude gereedschappen, bijv. uit begin 19e eeuw. Hij beschikt over een redelijke werkplaats en een vrij grote tuin. De expositie, met bijzondere aandacht voor 6 nieuwe kunstobjecten van Jac, vindt u verspreid door de botanische tuin.

 Ikebana werkstukken van Anne Riet Vugts
Anne Riet Vugts exposeert in het Europese deel van de tuin drie zeer fraaie Ikebana Sogetsu werken.

Naar agenda overzicht