Horse-radish
Armoracia rusticana
Mustard family (Brassicaceae)
The stories related to this plant are still being edited.
Themes
Mierikswortel, die in Japan bekend staat als Westerse wasabi, heeft een witte, scherp smakende penwortel. Vers smaakt de wortel scherp en heet, vergelijkbaar met peper en mosterd, en kan als vervanger van wasabi (Eutrema japonicum) gebruikt worden. Door het koken verliest de wortel veel van zijn smaak. Mierikswortel wordt geschild, geraspt of in blokjes gesneden en kan in aardappelpuree verwerkt worden. Versgeraspt wordt deze pittige wortel gebruikt in sauzen, soepen en chutneys. De smaak is erg dominant, dus met mate gebruiken!
De wortel was 3000 jaar geleden al bij de oude Grieken bekend.
De mosterdolieglycoside uit de mierikswortel heeft een sterk desinfecterende werking. Werkt als natuurlijke plaspil en tegen hoest en bronchitis. Versgeraspte mierikswortel als compres helpt tegen, stijfheid, jicht, reuma, hoofdpijnen en holteontstekingen.
Bij de verwerking van mierikswortel komt een geur vrij waardoor je ogen gaan tranen.
Tijdens het Pesachfeest van Joodse gemeenschap wordt mierikswortel gegeten als 'maror', het bittere kruid, dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte.
Details
Description: | Herb, 0,60 tot 1,20 m. |
---|---|
Distributions: | Zuidoost-europa tot west-azië. |
Habitat: | Rivieroevers en op vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond in grazige bermen. |
Year cycle: | Perennial (polycarpic decidous) |
Hardiness: | -4 - 5 f (hardy - very cold winter) |
Flowering period: | Mei - juli |
Flower color: | White |
Fruit color: | Green |
Sources
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=1447&menuentry=soorten,https://nl.wikipedia.org/wiki/Mierik,
https://www.rhs.org.uk/Plants/1601/Armoracia-rusticana/Details,
Het nieuwe moestuinieren - H. van Eekelen 2017, Botanisch avontuur - Xotus 1999