• Gardens
  • Find plants
  • Floriade 2022
  • Botanic guardians
  • home
  • about us
  • contact
Nederlands
  Back to results

Allium × cornutum

Allium × cornutum

Amaryllis family (Amaryllidaceae)

The stories related to this plant are still being edited.

Present in:

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Themes

The Botanical Gardens Association cannot take any responsibility for any adverse effects of the use of plants. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally.

Oorspronkelijk werd deze ui door tuinders in het zogenaamde Koningsdal rondom Utrecht veel geteeld. Dit gebied nabij Amelisweerd heeft tot tweemaal toe uitbreiding van snelwegen overleefd, anders was dit uitje misschien al definitief verdwenen. De Sint-Jansui ontleent zijn naam aan het feit dat dit ras vóór Sint-Jansdag op 24 juni geoogst diende te zijn, net als de asperge en Sint-Jansrogge. De teelt rondom Utrecht suggereert een raakvlak met het kapittel van Sint Jan dat naast de Dom een kruidenhof had, waar deze ui ongetwijfeld ook gekweekt moet zijn. Ook kan het zijn dat vanwege de overeenkomst van de kledij van deze kanunniken of domheren van het kapittel (over elkaar aangetrokken habijten) en de bolrokken of rokkebollen (schillen over elkaar) van de ui men op de benaming Sint-Jansui is gekomen.

Sint-jansui heeft de kracht om over een afstand van een halve meter de tranen uit je ogen te laten spatten. De Sint-Jansui vormt ondanks dat hij bloeit geen zaad en wordt vegetatief vermeerderd. Het was vroeger de eerste en vroegste ui die gegeten kon worden. Vanaf 2008 is de Sint-Jansui in de zogenaamde Oranjelijst van oude, in Nederland geteelde groenterassen van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) opgenomen. Een bijzonder kenmerk is dat op de onderkant van een bolletje spontaan worteltjes ontstaan, wat geen andere ui doet. Van ziektes of virussen heeft deze ui geen last en hij blijft groen in de winter.

Deze ui heeft een adembenemende geur.

De Sint-Jansui is (na koken) iets zoeter dan de bosui. Meegebakken in een omelet ontstaat een weeïge smaak, in de sla komt deze ui veel beter tot zijn recht. Na inmaken blijft de Sint-jans ui wit, in tegenstelling tot het sjalotje. Ook het blad of look kan worden gegeten. Het rauwe Sint-Jansuitje gaat goed samen met een glaasje jenever.

Details

Description: Bulbous or tuberous plant, de plant maakt veel zijscheuten, die aan de voet later gaan verdikken, waardoor er zogenaamde tenen ontstaan.
Distributions: Cultuurplant. de sint-jansui wordt rond utrecht geteeld.
Year cycle: Perennial (polycarpic by breeding offsets)
Hardiness: Colder than -4 f (very hardy)
Flowering period: Mei - juni
Flower color: White
Notes on flowers: In de bloeiwijze ontstaan kleine broedbolletjes, die ook geplant kunnen worden.
Fruiting period: April - mei
Fruit color: Brown
Notes on fruits: De uien hebben een beige schil.
At its best: Mei - juni

Sources

https://zilvervis.net/2012/06/01/typisch-utrechtse-st-jansui-heeft-nog-maar-een-teler,
https://eetenkweekplek.nl/kweek-weetje-utrechtse-sint-jans-ui/,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-jansui
  Back to results
NVBT
  • Hortus chat
  • Press
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •