Soya-bean
Glycine max subsp. soja
Bean family (Fabaceae)




The stories related to this plant are still being edited.
Themes

In Japan heten vers gedopte sojabonen ‘edamame’. De bonen worden dan in de peul gekookt in zout water en vervolgens als borrelnootje uit de peul gegeten. Tevens worden de kiemen van de sojaboon gegeten. De smaak is nootachtig en een beetje zoet, ongeveer hetzelfde als taugé, maar de scheuten blijven langer knapperig, ook na het koken. Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1.

Aan een Amerikaans onderzoek werd patent verleend voor het gebruik van soja bij het voorkomen van Alzheimer. Soja is rijk aan fyto-oestrogegen die een gezonde overgang kunnen ondersteunen. Gefermenteerde sojabonen bevatten veel vitamine K2 wat goed is voor onze botten.

In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer.

In Japan worden op eerste dag van de lente sojabonen gestrooid vanuit boeddhistische tempels door geestelijke hoogwaardigheidsbekleders om boze geesten te verdrijven.
Details
Description: | Herb, to 2 m. |
---|---|
Distributions: | Far east |
Habitat: | Freshly flooded riverbeds. |
Year cycle: | Flowers only once (monocarpic) |
Hardiness: | 50 - 59 f (heated glasshouse - subtropical) |
Flower color: | Various colours |
Notes on flowers: | Bloemen in de kleur wit, paars of licht bruin. |
Fruit color: | Green |
Notes on fruits: | Peulvruchten. |