• Gardens
  • Find plants
  • Floriade 2022
  • Botanic guardians
  • home
  • about us
  • contact
Nederlands
  Back to results

Parsnip

Pastinaca sativa subsp. sativa

Carrot family (Apiaceae)

Least Concern (LC)

The stories related to this plant are still being edited.

Present in:

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Nederlands Openluchtmuseum

Themes

The Botanical Gardens Association cannot take any responsibility for any adverse effects of the use of plants. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally. Always seek the advice of a professional before using any plant medicinally.

Skin contact with the sap can cause photosensitivity and/or dermatitis in some people.

Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt en wordt tevens als smaakverfijner gebruikt in soep. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Wordt ook wel gebruikt om wijn van te maken.

Details

Description: Herb, 1–1.6 m high.
Distributions: Oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. nu wijd verbreid.
Habitat: Old fields, railroad embankments, roadsides, and waste areas.
Year cycle: Flowers only once, (monocarpic biennuals and short-lived perennials)
Hardiness: Colder than -4 f (very hardy)
Flowering period: Juli - augustus
Flower color: Yellow
Fruit color: Creme
At its best: Juli - augustus

Sources

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200015712,
http://www.pfaf.org/User/plant.aspx?LatinName=Pastinaca+sativa,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak,
http://eol.org/pages/581528/details
  Back to results
NVBT
  • Hortus chat
  • Press
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •