Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Sinds een aantal jaar spuiten gemeenten geen gif meer. Onkruid wordt weggeborsteld of met heet water weggespoten waar het in de weg staat. Er blijft daardoor meer onkruid staan op plekken waar het niet in de weg staat. Mensen zijn gewend dat onkruid slordig is en storen zich eraan.

Stoepplantjes

Het project Stoepplantjes, dat gestart is in de Hortus botanicus Leiden, wil meer waardering kweken voor de wilde planten op de stoep. Die zijn nuttig: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en dragen bij aan de biodiversiteit. Je ziet andere soorten dan een aantal jaar geleden: de nieuwe stoepplantjes zijn goed bestand tegen klimaatsveranderingen. Je mag ze plukken en er van alles mee doen; dat maakt de planten ook voor kinderen interessant.

Botanisch stoepkrijten

Het botanisch stoepkrijten, met stoepkrijt de naam bij plantjes schrijven, is een geweldige manier om passanten op de planten te wijzen en om wandelaars op een leuke manier plantennamen te leren kennen. Plantenkenners, ga met stoepkrijt aan de slag, schrijf met stoepkrijt de naam bij stoepplantjes - de Nederlandse of wetenschappelijke. Voeg waar mogelijk #stoepplantjes toe zodat mensen weten waar ze meer kunnen vinden. Een regenbui is voldoende om alles weer uit te wissen. Allen die meedoen, kijkers en schrijvers, deel foto's met de plant, naam en hashtag op de sociale media om meer mensen te stimuleren mee te doen.

Wat is er allemaal te beleven met stoepplantjes?

Op www.stoepplantjes.nl vind je een schat aan informatie en activiteiten rondom stoepplantjes. Download de poster en vink al je stoepplantjes af, of doe mee aan serieus onderzoek, volg de speurtocht, kijk welke proefjes je kunt doen of download een mooie kleurplaat.

Stoepplantjes zijn ook  te vinden op facebook,  twitter (@stoepplantjes) en instagram.

Naar nieuws overzicht