Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Minuut stilte

Tijdens het concert was er een live verbinding met de botanische tuinen van Oldenburg en Emden waar het concert op hetzelfde moment door lokale brassbands werd uitgevoerd. Het is de eerste keer dat bijengeluiden en -data die worden verzameld voor de wetenschap op deze manier zijn omgezet naar muziek. 

Midzomernacht

Tijdens deze midzomernacht gingen de tuinen voor deze gelegenheid gratis open en konden mensen vanaf 19.00 uur de imker bezoeken en genieten van de zeventien thematuinen van de hortus die volop in bloei staan op dit moment. Vanaf exact 20.12 uur voerden de brassbands tegelijkertijd het eerste deel van het bijenconcert op. Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen speelde met verve dit bijzondere stuk.

Tijdens het daaropvolgende intermezzo droegen drie dichters in iedere tuin een bijengedicht voor in de eigen taal. Meindert Talma droeg het speciaal voor deze avond geschreven gedicht ‘Earlik as de bijen’ voor zowel in het Frysk als in het Nederlands. Leerlingen van RSG Simon Vestdijk uit Harlingen vertelden over het hommelonderzoek dat zij op hun school doen en wat hun visie is op de toekomst van de bijen in Fryslân. Daarna werd het slotstuk uitgevoerd gevolgd door een minuut stilte als moment van bewustwording van de stilte die valt als de bijen zouden verdwijnen. Leerlingen van de Academie voor Popcultuur sloten de avond af met een muziekstuk versterkt door indringende beelden van bedreigde bijen.
 

Naar nieuws overzicht