Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Planten voor de Toekomst | Toekomst van de Planten

Samen met Waag Society hebben de 25 botanische tuinen in Nederland hun gegevens online ontsloten voor publiek en zijn er in het Jaar van de Botanische Tuinen 25 tentoonstellingen georganiseerd in de verschillende tuinen. Daarnaast ontwikkelden de tuinen een app: Hortus Chat waarmee bezoekers met planten konden chatten.

titel

Afsluiter van het Jaar was het project Tuin als Lab, waarbij bezoekers werden verleid beter naar de planten te kijken doormiddel van DIY-proefjes, ontwikkeld door Waag Society.
In de afgelopen vier jaar zijn meer dan 40.000 accessies online gekomen op de website www.botanischetuinen.nl.  Het gezamenlijke project van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kwam tot stand met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. 

titel

Minisymposium

Tijdens de eindpresentatie werd een slotsymposiumgehouden over de toekomst van de planten in de wereld. Op creatieve wijze lieten de sprekers zien hoe (en waarom) planten communiceren met mensen. Hoofdgast was de Bitternoot. Andere sprekers waren Joost Janmaat (oprichter van het Parlement van de Dingen), Digna de Bruin (bomenadvocaat) en Norbert Peeters (botanisch filosoof).

titel

Om een betekenisvol gesprek te organiseren tussen mensen en de boom, werd er een vertalingsmachine ingezet: de Bitternoot sprak de conferentie toe via een muziekmachine.

Afscheid

Tegelijk met de het afsluiten van het project Planten voor de Toekomst werd er afscheid genomen van projectleider Joke 't Hart. Zij heeft zich al die jaren onvermoeibaar ingezet om de samenwerking tussen de tuinen aan te moedigen en te ondersteunen. Het bestuur van de NVBT dankte haar met het instellen van een Joke 't Hart Prijs, een geldbedrag voor een botanische tuin die op bijzondere wijze kunst en natuur verbindt.  

titel
Naar nieuws overzicht