Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Herman Boerhaave bekleedde tegelijkertijd drie hoogleraarschappen aan de Universiteit Leiden, namelijk die van anatomie, botanie en chemie. Hij was geroemd vanwege zijn medisch onderwijs en was ook directeur van de Hortus botanicus Leiden. Boerhaave was niet alleen bekend vanwege deze onderwerpen in Nederland maar ook ver daarbuiten onder andere in China en Rusland. Zijn archief is terug te vinden in een 7 meter lange reeks documenten bestaande uit boeken, handschriften en brieven betreffende de disciplines anatomie, pathologie, chemie en botanie. Dit archief, een belangrijk stuk wetenschappelijk Nederlands erfgoed, bevindt zich in de Militair Medische Academie te Sint Petersburg. In Naturalis in Leiden wordt een gedeelte van zijn herbarium bewaard.

Waarom juist deze pioenbloemige tulp, deze vorm en deze kleur? De vorm en vele bloemblaadjes vertegenwoordigen niet alleen de veelzijdigheid van Boerhaave, maar ook de botanie vanwege kleurige uitstraling. De volheid van de tulp vertegenwoordigt daarnaast de bollenstreek, zijn geboorteplaats Voorhout. De geneeskunde wordt symbolisch uitgedrukt door de kleur rood.

Doopouders
De heren Wim Boon sr. en Willem Boon jr. van Boon Export B.V. en de heren Axel Vroling en Mark Ruiter van Marax Tulips V.O.F. hebben het initiatief omgezet naar het huidige resultaat. De doop zet de viering van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave luister bij. De tulp is gewonnen door de tulpen uit de vroege Double Early Group ‘Verona’ te kruisen met tulpen uit de Triumph Group ‘Negrita’.

Het zijn “de doopouders” prof.dr. Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, prof.dr. Paul Keßler, Horti Prefectus van de Hortus botanicus van de Leidse Universiteit en drs. Inge F. Hendriks, promovenda op het onderwerp “Relatie van Rusland en Nederland in de Geschiedenis van de Geneeskunde”, die aan de tulp de naam ‘Doctor Boerhaave’ hebben gegeven.

Vanaf nu kunt u de ‘Doctor Boerhaave’ tulp bewonderen in het bollenkasje en in de lente in de tuin.

Naar nieuws overzicht