Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Criteria

Om in aanmerking te komen voor de accreditatie, moest de Hortus een speciale vragenlijst invullen en gedocumenteerd bewijs van haar activiteiten aandragen. De BGCI toetste de Hortus vervolgens op een aantal vastgestelde criteria. Hieronder vielen bijvoorbeeld: duurzaamheid, het doen van conservatiegericht onderzoek en de aanwezigheid van een collectie die belangrijk is voor conservatieve doeleinden.

Bedreigde bekerplanten

Bij ‘bedreigde soorten’ denkt men meestal aan dieren, maar ook veel planten worden zwaar bedreigd. Sinds enkele jaren heeft de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT), waarbij de Hortus  is aangesloten, een vergunning om in Nederland beschermde en bedreigde planten die op de Rode Lijst staan te verzamelen. Het doel is om deze planten in de botanische tuinen voor toekomstig behoud te vermeerderen.

Op deze manier heeft Hortus Leiden al enkele beschermde en bedreigde plantensoorten gekweekt en ook aan het publiek getoond. Een voorbeeld hiervan zijn vier soorten bekerplanten (Nepenthes). In samenwerking met non-profit organisatie Ark of Life, is de Hortus in 2010 een project gestart om deze soorten te beschermen. De bekerplanten worden in het wild ernstig bedreigd, maar groeien nu in de Hortus waar ze zich wonderwel thuis voelen. Want, de Hortus heeft de kennis en ervaring in huis om moeilijke soorten als deze te kweken en te beschermen. Door te stekken kunnen ze al snel worden vermeerderd. De Nepenthes zijn nu onderdeel van de onderzoekscollectie die als doel heeft bedreigde soorten te redden. Door middel van een kweekprogramma hoopt de botanische tuin de planten in de toekomst uit te wisselen met andere botanische tuinen en uiteindelijk terug te plaatsen in de natuur. 

Naar nieuws overzicht