Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

Botanische tuinen zijn van oudsher opgezet voor het verzamelen, beschrijven en kweken van geneeskrachtige kruiden, waarbij de oudsten al in de 16e en 17e eeuw zijn gesticht als ‘Hortus Medicus’. Combineer dat met wandelen in het groen, ‘Forest bathing’, de goede invloed van tuinieren, al deze functies komen ook samen in een botanische tuin. 

Jaarthema

Van opium tot aspirine: veel van onze geneesmiddelen komen uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun, het is vaak oppassen geblazen. Van lang niet alle planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. En wat als een plant werkt en ineens voor de mens extra waardevol wordt - hoe zorgen we voor voldoende aanvoer zonder onze natuurlijke bronnen uit te putten?

Vanaf voorjaar 2019 besteden we in verschillende botanische tuinen aandacht aan deze thema’s, onder het motto ‘Beter met Planten’.  Houd de website in de gaten voor informatie over activiteiten, speciale acties en natuurlijk de verhalen bij de planten in de Plantenzoeker.

Naar nieuws overzicht