Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

U vindt 16 recepten uit de tuinen. Soms staat de (vermeende of historische) werking vermeld, soms is het gewoon een lekker drankje. Probeer er een paar uit – helaas is het meestal niet mogelijk in de tuinen zelf te oogsten, maar de meeste ingrediënten haalt u makkelijk bij de groenteboer of uit uw eigen tuin.

Jaarthema

Van opium tot aspirine: veel van onze geneesmiddelen komen uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun, het is vaak oppassen geblazen. Van lang niet alle planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. En wat als een plant werkt en ineens voor de mens extra waardevol wordt - hoe zorgen we voor voldoende aanvoer zonder onze natuurlijke bronnen uit te putten?

Botanische tuinen zijn van oudsher opgezet voor het verzamelen, beschrijven en kweken van geneeskrachtige kruiden, waarbij de oudsten al in de 16e en 17e eeuw zijn gesticht als ‘Hortus Medicus’. Combineer dat met wandelen in het groen, ‘Forest bathing’, de goede invloed van tuinieren, al deze functies komen ook samen in een botanische tuin. 

Vanaf voorjaar 2019 besteden we in verschillende botanische tuinen aandacht aan deze thema’s, onder het motto ‘Beter met Planten’. Houd de website in de gaten voor informatie over activiteiten, speciale acties en natuurlijk de verhalen bij de planten in de Plantenvinder.

Naar nieuws overzicht