• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Mierikswortel of Mierik

Armoracia rusticana

Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae)

Thans niet bedreigd

In de volksmond ook wel 'peperkruid' genoemd

Deze winterharde en bladverliezende plant komt oorspronkelijk voor van Zuidoost-Europa tot West-Azië. Maar als tuinplant heeft hij zich nu verspreid over Europa, Amerika, Japan en Nieuw-Zeeland. Mierik vormt een rozet met puntige, getande, ovale, donkergroene bladeren met lange stelen. Het blad lijkt op zuring en is vers in een salade te verwerken. In mei komt hier een pluim aan met heldere, witte bloemetjes met 4 bloemblaadjes. Het worden forse planten van wel 90 centimeter hoog.

Mierikswortel, die in Japan bekend staat als Westerse wasabi, heeft witte, scherp smakende penwortels. Het oogsten van deze wortels kan na de eerste nachtvorst, als het blad afgestorven is, tot het vroege voorjaar. Vers smaakt de wortel scherp en heet, vergelijkbaar met peper en mosterd, en kan als vervanger van wasabi (Eutrema japonicum) gebruikt worden.

Door het koken verliest de wortel veel van zijn smaak. Mierikswortel wordt geschild, geraspt of in blokjes gesneden en kan in aardappelpuree verwerkt worden. Versgeraspt wordt deze pittige wortel gebruikt in sauzen, soepen en chutneys. De smaak is erg dominant, dus met mate gebruiken!

Een kompres van vers geraspte mierikswortel met honing en azijn kan op pijnlijke gewrichten gebruikt worden om de doorbloeding te stimuleren.

Aanwezig in:

Hortus Botanicus Amsterdam
Hortus Alkmaar
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Hortus Overzee
Botanische Tuin De Kruidhof
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

Mierikswortel, die in Japan bekend staat als Westerse wasabi, heeft een witte, scherp smakende penwortel. Vers smaakt de wortel scherp en heet, vergelijkbaar met peper en mosterd, en kan als vervanger van wasabi (Eutrema japonicum) gebruikt worden. Door het koken verliest de wortel veel van zijn smaak. Mierikswortel wordt geschild, geraspt of in blokjes gesneden en kan in aardappelpuree verwerkt worden. Versgeraspt wordt deze pittige wortel gebruikt in sauzen, soepen en chutneys. De smaak is erg dominant, dus met mate gebruiken!

De wortel was 3000 jaar geleden al bij de oude Grieken bekend.

De mosterdolieglycoside uit de mierikswortel heeft een sterk desinfecterende werking. Werkt als natuurlijke plaspil en tegen hoest en bronchitis. Versgeraspte mierikswortel als compres helpt tegen, stijfheid, jicht, reuma, hoofdpijnen en holteontstekingen.

Bij de verwerking van mierikswortel komt een geur vrij waardoor je ogen gaan tranen.

Tijdens het Pesachfeest van Joodse gemeenschap wordt mierikswortel gegeten als 'maror', het bittere kruid, dat symbool staat voor de moeilijke tijd die de joden hadden tijdens de slavernij in het Oude Egypte.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, 0,60 tot 1,20 m.
Verspreiding: Zuidoost-europa tot west-azië.
Leefgebied: Rivieroevers en op vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond in grazige bermen.
Jaarcyclus: Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig
Winterhardheid: Tot -20 °c
Bloeiperiode: Mei - juli
Bloemkleur: Wit
Vruchtkleur: Groen

Verspreidingskaart

https://www.verspreidingsatlas.nl/0092

Bronnen

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=1447&menuentry=soorten,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mierik,
https://www.rhs.org.uk/Plants/1601/Armoracia-rusticana/Details,
Het nieuwe moestuinieren - H. van Eekelen 2017, Botanisch avontuur - Xotus 1999
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •