Papaja
Carica papaya
Papayafamilie (Caricaceae)



Lekker mals
Papaja’s zijn goed te herkennen aan hun meestal onvertakte stam die in de top royaal bezet is met handvormige, ingesneden bladeren. De ovaalvormige vruchten groeien bovenin aan de stam.
Papaja’s worden wereldwijd gekweekt om de grote, oranje vruchten die rijk zijn aan vitamine C. Een vrucht die geliefd is als ingrediënt voor dranken en salades. In Azië worden onrijpe vruchten als groente gekookt en worden de scherp smakende, gedroogde zaden als peper gebruikt.
De bladeren en onrijpe vruchten bevatten een melkachtig sap dat het eiwitsplitsende enzym papaïne bevat, dat de eetlust bevordert en vlees zacht maakt. Om vlees malser te maken, wordt het daarom in papajablad gewikkeld. Een beetje van dit melkachtige sap op een wrat zou hem doen verdwijnen. In de tropen worden de zaden gebruikt als een geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking.
Thema's

Plant bevat papaïne wat helpt tegen wratten en de spijsvertering stimuleert.

Eetbare vruchten.

Als een vrouw borstvoeding geeft en zij de toevoer van melk wil stoppen, snijdt men op de Antillen een stengel van de papaja in stukjes, rijgt daar een ketting van en deze moet de moeder dan dragen.
Details
Omschrijving: | Boom, tot 10 m. |
---|---|
Verspreiding: | Mexico, centraal-amerika |
Leefgebied: | Gecultiveerde groeiplaatsen in de tropen. |
Jaarcyclus: | Vaste planten, inclusief bomen en struiken |
Winterhardheid: | Warmer dan 15 °c |
Bloemkleur: | Wit |
Vruchtkleur: | Oranje |
Bronnen
https://plants.usda.gov,Van Amandel tot Zjozjoli van Dinah Veeris. Triangel Publicaties., Tropische vruchten B. Schulz & B. Nowak. Tirion.