Gekroonde ganzenbloem of Eetbare chrysant
Glebionis coronaria
Asterfamilie (Asteraceae)




Eetbare chrysant
Deze snelgroeiende, eenjarige, kruidachtige plant is afkomstig van het Middellandse Zeegebied tot aan Iran en wordt in Azië veel gecultiveerd als groente. Gekroonde ganzenbloem is een composiet en bloeit van juli tot en met september met gele buisbloempjes omgeven door geelwitte lintbloemen.
De bladeren lijken op die van een chrysant en worden in de Oost-Aziatische keuken gebruikt. Deze ‘eetbare chrysant’ heeft bladeren van 3 tot 6 centimeter die licht aromatisch smaken en het belangrijkste ingrediënt van Taiwanese oesteromeletten zijn. In Japan is de naam van deze bladgroente shungiku.
De eetbare bloemen smaken vrij bitter en worden vooral in Japan in salades gebruikt. Van de gedroogde bloemen kan een geurende thee worden getrokken met een zoete smaak.
Thema's

Trekt bijen aan.

Trekt vlinders aan.

De groente is populair in de Kantonese keuken, met name in de keuken van Hongkong. In de Japanse keuken, wordt er Nabemono (Japanse hot pot) van gemaakt. De bladeren zijn ook het belangrijkste ingrediënt van de Taiwanese oesteromeletten. Jonge bladeren en stengels worden gebruikt voor het op smaak brengen van soepen en roerbakschotels. Van de gedroogde bloemen kan een heerlijk geurende thee gezet worden.

In India wordt de plant ingezet als middel tegen de geslachtsziekte gonorroe.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten, 0,30 - 0,80 m. |
---|---|
Verspreiding: | Middellandse zeegebied, canarische eilanden |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig, eenjarige |
Winterhardheid: | Tot 1 °c |
Bloeiperiode: | Maart - september |
Bloemkleur: | Wit, geel |
Notities bloemen: | Gele buisbloempjes omgeven door geelwitte lintbloemen. |
Vruchtperiode: | September |
Vruchtkleur: | Geel, wit |