Japanse sierkwee of dwergkwee
Chaenomeles speciosa 'Kinshiden'
Rozenfamilie (Rosaceae)




Hier valt veel te knippen
Kweeperen behoren net als veel andere eetbare vruchten zoals aardbei, peer en appel tot de rozenfamilie. Deze zeldzame cultivar uit Japan stamt uit het Edo tijdperk (1603-1868) en is geliefd voor bonsai vanwege zijn opzichtige bloei en onregelmatige groei. Er valt veel in te knippen en te schikken. In zijn natuurlijke vorm is het een bladverliezende, slordig groeiende struik tot 2,5 m hoog en 3 m breed. De takken zijn bezet met 2-3 cm lange stekels. De bloemen zijn semi-dubbel en geelachtig groen van kleur en zijn al vroeg in het voorjaar, voordat het blad van de struik volledig is uitgelopen, goed zichtbaar. In het najaar zijn de heerlijk geurende, eetbare kweeperen te plukken die zich goed laten verwerken in gelei’s.
Thema's

Is een kroonjuweel in de Hortus Overzee.

Philipp Franz von Siebold ontdekte in Japan veel gekweekte variëteiten van dwergkwee.

De vrucht wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.

De vrucht is te verwerken in jams en gelei's en kan ingelegd worden in brandewijn.
Details
Omschrijving: | Struik, 1.5-2.5 m hoog, 2-3 m breed. |
---|---|
Leefgebied: | Lang in cultuur, oorspronkelijke leefgebied onbekend. |
Jaarcyclus: | Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig |
Winterhardheid: | Tot -15 °c |
Bloeiperiode: | Maart - mei |
Bloemkleur: | Wit, groen, geel |
Vruchtperiode: | Juli - oktober |
Vruchtkleur: | Geel, groen |
Op z'n mooist: | Maart - mei |