• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Zwarte moerbei

Morus nigra

Moerbeifamilie (Moraceae)

Lekker en gezond

De zwarte moerbei (Morus nigra) komt van nature voor in Midden- en West-Azië en wordt veel gekweekt in Zuid-Europa. De vruchten zijn bolvormige steenvruchten die een beetje op een framboos lijken. In het begin zijn ze groen van kleur, maar later worden ze oranjerood en tenslotte heel donkerrood. Ze zijn eetbaar, hebben een zoete smaak en worden beschouwd als de lekkerste moerbeisoort.

In de Chinese traditionele geneeskunde wordt de zwarte moerbei al millennia lang ingezet. Meerdere delen van de boom worden gebruikt. De bladeren zouden antibacterieel, samentrekkend, pijnstillend en ooghelend werken. Thee van moerbeiblad wordt gedronken bij verkoudheid, griep, oogontsteking en neusbloedingen. De stengels werken vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend.

Aanwezig in:

Hortus Botanicus Amsterdam
Hortus Alkmaar
Historische Tuin Aalsmeer
Hortus botanicus Leiden
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch
Hortus Overzee
Botanische Tuin De Kruidhof
Nederlands Openluchtmuseum
ARTIS

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

Is een kroonjuweel in de Historische Tuin Aalsmeer en de Hortus Overzee.

De moerbei heeft een lange geschiedenis van medicinaal gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde. Bijna alle delen van de moerbeiplant worden op een of andere wijze gebruikt. Van de bladeren maakt men een homeopathisch geneesmiddel voor de behandeling van diabetes. De enige toepassing van moerbei in de moderne geneeskunde is in de bereiding van een siroop die smaak of kleur aan een ander medicijn moet geven.

Eetbaar wit, rood en zwart fruit. De vruchten zijn sappig en verfrissend, maar moeten gegeten worden zodra ze rijp zijn of anders gebruikt voor bijvoorbeeld jam of wijn.

Uit de schors wordt een vezel verkregen die geschikt is om mee te weven. Het hout wordt gebruikt in schrijnwerk.

Uit het fruit wordt een roodviolette tot donkerpaarse kleurstof verkregen. Uit de bladeren is een geelgroene kleurstof te maken.

Moerbei kan zeer oud worden (500 jaar).

De zwarte moerbei is al in het begin van de zestiende eeuw in Engeland aangeplant in de hoop dat hij voedsel zou opleveren voor de zijdeworm en daardoor dus voor de productie van zijde zou zorgen. Op last van Koning James I (1566-1625) zijn veel exemplaren geïmporteerd, maar achteraf bleek dat de zijdeworm toch liever de bladeren van de witte moerbei (Morus alba) had. Maar de witte moerbei wilde niet goed groeien in het Britse klimaat.

Details

Omschrijving: Boom, 6-12 m.
Verspreiding: Zuidwest-aziё
Leefgebied: Al zo lang in cultuur dat de oorspronkelijke habitat onbekend is.
Jaarcyclus: Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig
Winterhardheid: Kouder dan -20 °c
Bloeiperiode: Mei - juli
Bloemkleur: Groen
Notities bloemen: Bloemen in katjesachtige groene bloeiwijzen.
Vruchtperiode: Augustus - september
Vruchtkleur: Paars, rood
Notities vruchten: De vruchtjes van 2 cm lengte zijn donker paarsrood.
Op z'n mooist: Augustus - september

Verspreidingskaart

http://www.verspreidingsatlas.nl/5256

Bronnen

https://www.rhs.org.uk/Plants/11217/i-Morus-nigra-i-(F)/Details,
http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Morus+nigra,
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&menuentry=soorten&id=1385&tab=besc...,
http://indiabiodiversity.org/species/show/266621
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •