• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Spaanse peper

Capsicum annuum 'Zimbabwe Bird'

Nachtschadefamilie (Solanaceae)

Soms zoet en soms scherp

Paprika is de vrucht van de soort Capsicum annuum, net als de aardappel en de tomaat lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort die bij ons als groente wordt gegeten is de zoete paprika, kortweg paprika genoemd, in het Engels ‘bell pepper’. De veel scherper smakende vormen worden Spaanse pepers genoemd en bevatten veel capsaïcine.

Alle soorten komen uit de warmere streken van Amerika en zijn in de 16de eeuw via Spanje naar de rest van Europa gekomen. Ze groeien het beste in een kas en paprika’s vormen voor Nederland een belangrijk exportproduct.

Het zijn eenjarige of kortlevende planten, met enkelvoudige bladeren, kleine witte, hangende bloemen en goed herkenbare vruchten, al komen die in allerlei vormen en kleuren voor; de korte, met elkaar vergroeide kelkbladen blijven op de vrucht zitten.

Voor de herkomst van de geslachtsnaam Capsicum zijn minstens twee verklaringen te vinden: wellicht afgeleid van het Latijnse woord voor doos (capsa) en dat zou dan slaan op de vorm van de rijpe vruchten; of van het Griekse kapto, bijten, vanwege de scherpe smaak van sommige vruchten. Annuum komt uit het Latijn en betekent éénjarig.

Aan de buitenkant van een Spaanse peper is vaak niet te zien hoe scherp hij precies is. Dat is dus uitkijken geblazen bij het schoonmaken: bij scherpe variëteiten zijn juist de binnenkant van de vrucht en de zaadjes het scherpst. Verse Spaanse pepers worden verwerkt in sauzen zoals tabasco en sambal. Cayennepeper is het poeder dat ontstaat na het drogen en vermalen van hete vormen van Spaanse pepers. Paprikapoeder wordt op dezelfde manier gemaakt van milde tot vrij hete pepers.

Lees meer »

Soms zoet en soms scherp

Paprika is de vrucht van de soort Capsicum annuum, net als de aardappel en de tomaat lid van de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soort die bij ons als groente wordt gegeten is de zoete paprika, kortweg paprika genoemd, in het Engels ‘bell pepper’. De veel scherper smakende vormen worden Spaanse pepers genoemd en bevatten veel capsaïcine.

Alle soorten komen uit de warmere streken van Amerika en zijn in de 16de eeuw via Spanje naar de rest van Europa gekomen. Ze groeien het beste in een kas en paprika’s vormen voor Nederland een belangrijk exportproduct.

Het zijn eenjarige of kortlevende planten, met enkelvoudige bladeren, kleine witte, hangende bloemen en goed herkenbare vruchten, al komen die in allerlei vormen en kleuren voor; de korte, met elkaar vergroeide kelkbladen blijven op de vrucht zitten.

Voor de herkomst van de geslachtsnaam Capsicum zijn minstens twee verklaringen te vinden: wellicht afgeleid van het Latijnse woord voor doos (capsa) en dat zou dan slaan op de vorm van de rijpe vruchten; of van het Griekse kapto, bijten, vanwege de scherpe smaak van sommige vruchten. Annuum komt uit het Latijn en betekent éénjarig.

Aan de buitenkant van een Spaanse peper is vaak niet te zien hoe scherp hij precies is. Dat is dus uitkijken geblazen bij het schoonmaken: bij scherpe variëteiten zijn juist de binnenkant van de vrucht en de zaadjes het scherpst. Verse Spaanse pepers worden verwerkt in sauzen zoals tabasco en sambal. Cayennepeper is het poeder dat ontstaat na het drogen en vermalen van hete vormen van Spaanse pepers. Paprikapoeder wordt op dezelfde manier gemaakt van milde tot vrij hete pepers.

Lees meer

Carolus Clusius vond het begin 17de  eeuw al belangrijk om bij het bespreken van Capsicum annuum ook de specerij Piper nigrum te noemen en af te beelden, vanwege de mogelijke naamsverwarring.

Er worden ook vormen als sierplant gekweekt, waarvan de vruchten vanwege het mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het kweken beter niet gegeten kunnen worden. Bij het kweken van eetbare vruchten wordt veel gebruikgemaakt van milieu- en mensvriendelijke biologische bestrijding.

« Korte omschrijving

Aanwezig in:

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

De vruchten kennen meerdere medische toepassingen en worden zowel in- als uitwendig gebruikt.

In de loop van de lange periode van cultivatie zijn vele cultivars uitgeselecteerd met heel verschillende vruchtvormen, kleuren en smaken. Ze worden soms ook als decoratieve plant gekweekt.

De scherpe pepers kunnen pijnlijke irritatie veroozaken als er teveel van wordt gebruikt en als men het per ongeluk met het oog in contact brengt. Vermijd het gebruik door patiënten, die monoamino-oxidaseremmers (anti-depressiva) en geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk slikken.

De vruchten worden rauw of gekookt gegeten. Sommige variëteiten zijn erg heet, bijvoorbeeld de chili- en cayennepeper. Ook worden deze in gedroogde vorm vermalen tot scherpe paprikapoeder. De mildere, zoete pepers, worden rauw onder andere aan salades toegevoegd. Het extract van Capsicum annuum wordt gebruikt als een voedingskleurstof met E-nummer E160.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten
Verspreiding: Alleen in cultuur voorkomend.
Jaarcyclus: Wintergroene vaste plant, bloeit meermalig
Winterhardheid: Tot -5 °c
Bloeiperiode: Juli - september
Bloemkleur: Wit
Vruchtperiode: Augustus - oktober
Vruchtkleur: Rood
Op z'n mooist: Augustus - oktober
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •