Vijgcactus
Opuntia ficus-indica
Cactusfamilie (Cactaceae)




Zoete, stekelige vruchten
Rond de Middellandse Zee kom je ze gewoon langs de weg tegen. Soms aangeplant als hoge hagen. Deze schijf- of vijgcactussen geven dan echt het gevoel van het vertoeven in een warm land. In Zuid-Europa is het een exoot net als de Agave. Beide families komen uit Amerika. De schijven, of areolen, zijn plat en ovaalrond en vormen de eigenlijke stengels van deze cactus. De schijven kunnen in deze streken een afmeting krijgen van wel 50 centimeter en ervoor zorgen dat de plant een hoogte van wel 5 meter kan bereiken.
Aan het einde van de schijf staan de kleine, sappige blaadjes. Ook de felgekleurde bloemen ontstaan aan de rand en zijn meestal geel tot rood. Eenmaal uitgebloeid komen de vijgvormige vruchten. Het vlakke oppervlakte van de schijf vertoont regelmatige patronen van forse doorns. Deze zien er venijnig uit, maar nog meer moet men oppassen voor de groepjes met ragfijne doorntjes die zijn voorzien van weerhaakjes. Ze worden glochiden genoemd en vormen een soort kleine kussentjes. Bij aanraking breken deze glochiden gemakkelijk af, blijven dan in de huid steken en kunnen hier flinke irritatie veroorzaken. Met behulp van plakband kan je deze doorntjes weer verwijderen.
Zowel de schijven als de vruchten zijn eetbaar. De dunne schil van de vrucht is bezet met glochiden en stekels, dus het is wel oppassen geblazen. Als je de vrucht halveert, kun je gemakkelijk het sappige groengele of oranje tot wijnrode vruchtvlees eruit lepelen. Het is een beetje melig met een zoetzure tot zoete smaak. Het vruchtvlees bevat vele zaden die gewoon meegegeten kunnen worden. De schijven kunnen als groente worden gekookt, natuurlijk wel eerst ontdoen van stekels.
Lees meer »Thema's

De cactusvruchten zijn erg lekker en smaken naar watermeloen. Ook worden ze verwerkt in alcoholische dranken: Mexico Colonche, Israel Sabra, Malta Bajtra. Het sappige vruchtvlees is zacht-vlezig en bevat vele circa 5 mm grote zaden. Deze kunnen met het vruchtvlees worden opgegeten. Niet alleen de vruchten zijn eetbaar, de succulente schijven kunnen na het verwijderen van de doornen als groente worden gekookt en gegeten.

De bloemen en stengels zijn krampstillend, diuretisch en verzachtend. De gespleten stengels worden rond gewonde ledematen gebonden als eerste-hulp. De bloemen zijn samentrekkend en worden gebruikt om het bloeden te verminderen en problemen van het maag-darmkanaal te behandelen, met name diarree, colitis en het prikkelbare darm syndroom. De bloemen worden ook gebruikt bij de behandeling van een vergrote prostaat.

De cochenille-schildluis (Dactylopius coccus) parasiteert op deze plant. Dit insect levert een rode kleurstof voor de cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie.

De plant heeft talloze minitieuze stekende haartjes, die gemakkelijk loslaten bij aanraking. Ze komen vast te zitten in de huid waarna ze moeilijk te zien en te verwijderen zijn. Ze kunnen behoorlijk wat ongemak veroorzaken.
Details
Omschrijving: | Succulent / vetplant, 3-6 m hoog met een stam tot 30-45 cm in doorsnede. |
---|---|
Verspreiding: | Verspreiding: van nature in mexico. |
Leefgebied: | Warme standplaats, verdraagt extreme droogte. |
Jaarcyclus: | Vaste planten, inclusief bomen en struiken |
Winterhardheid: | Tot -5 °c |
Bloeiperiode: | April - juni |
Bloemkleur: | Geel, oranje |
Vruchtperiode: | Augustus |
Vruchtkleur: | Geel, oranje, paars |
Op z'n mooist: | April - augustus |