• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Kleefkruid

Galium aparine

Sterbladigenfamilie (Rubiaceae)

Thans niet bedreigd

Een smakelijke vastbijter

Kleefkruid wordt door de meeste tuinliefhebbers als een lastig onkruid gezien, dat je zo snel mogelijk moet verbannen uit je kruidentuin. Onterecht: in de keuken biedt het onverwachte mogelijkheden. Kleefkruid heeft een licht bittere smaak en kan op verschillende manieren als (vers) keukenkruid worden gebruikt.

Als smaakversterker is deze plant te gebruiken in de soep of in een stoofschotel, maar ook kan je het versnipperen op een broodje. Daarnaast wordt kleefkruid vaak gemengd door roomkaas of boter: een zelfgemaakte kruidenboter. Om de smaak niet te laten overheersen is combineren aan te raden: mengen in een salade of meewokken met andere groenten is een prima keuze.

Kleefkruid is ook geschikt voor het maken van thee, zowel van het blad als van de vruchten kan een bijzondere groene thee worden gemaakt. De plant heeft al een lichte honinggeur, wat extra honing toevoegen aan de thee zorgt dus voor een goede combinatie. Geroosterde zaden worden ook wel gebruikt om een surrogaat koffie van te zetten, niet zo verwonderlijk: kleefkruid behoort tot dezelfde plantenfamilie als de koffie.

Kleefkruid dankt zijn naam aan het feit dat ze makkelijk vast blijft zitten aan alles wat er langs strijkt. Door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten, blijven deze hangen in de vacht van dieren. Zo worden de vruchten over grote afstand verspreid.

Lees meer »

Een smakelijke vastbijter

Kleefkruid wordt door de meeste tuinliefhebbers als een lastig onkruid gezien, dat je zo snel mogelijk moet verbannen uit je kruidentuin. Onterecht: in de keuken biedt het onverwachte mogelijkheden. Kleefkruid heeft een licht bittere smaak en kan op verschillende manieren als (vers) keukenkruid worden gebruikt.

Als smaakversterker is deze plant te gebruiken in de soep of in een stoofschotel, maar ook kan je het versnipperen op een broodje. Daarnaast wordt kleefkruid vaak gemengd door roomkaas of boter: een zelfgemaakte kruidenboter.

Om de smaak niet te laten overheersen is combineren aan te raden: mengen in een salade of meewokken met andere groenten is een prima keuze.

Kleefkruid is ook geschikt voor het maken van thee, zowel van het blad als van de vruchten kan een bijzondere groene thee worden gemaakt. De plant heeft al een lichte honinggeur, wat extra honing toevoegen aan de thee zorgt dus voor een goede combinatie. Geroosterde zaden worden ook wel gebruikt om een surrogaat koffie van te zetten, niet zo verwonderlijk: kleefkruid behoort tot dezelfde plantenfamilie als de koffie.

Kleefkruid kan op veel plaatsen groeien, zowel in de zon als in de schaduw. Op een voedselrijke vochtige bodem groeit deze plant vaak tussen brandnetels, dovenetels en fluitenkruid.

Kleefkruid dankt zijn naam aan het feit dat ze makkelijk vast blijft zitten aan alles wat er langs strijkt. Door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten, blijven deze hangen in de vacht van dieren. Zo worden de vruchten over grote afstand verspreid.

Lees meer

Kleefkruid kan op veel plaatsen groeien, zowel in de zon als in de schaduw. Op een voedselrijke vochtige bodem groeit deze plant vaak tussen brandnetels, dovenetels en fluitenkruid.

De bladeren zijn boven het midden het breedst en eennervig. Ze staan in kransen van zeven bijeen. Ook de bladeren zijn voorzien van haakjes, maar minder dan de rest van de plant.

De bloeiperiode is van mei tot oktober. Kleefkruid heeft dan kleine onopvallende witte bloempjes. Deze bloempjes zijn 2 mm in doorsnee. Uit deze bloemen ontstaan kleine vruchtjes: de vruchten zitten twee aan twee en zijn 6-8 mm groot. Ze zijn paarsachtig of groen.

« Korte omschrijving

Aanwezig in:

Hortus Alkmaar
Botanische Tuin De Kruidhof
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

De tere toppen van de jonge scheuten kunnen als keukenkruid rauw of gekookt worden gebruikt. Ze hebben een nogal bittere smaak die sommigen niet lekker vinden, men kan ze het best in de lente gebruiken. Ze zijn een goede toevoeging aan groentesoepen. Men zegt dat het gebruik van deze plant als groente een afslankend effect heeft. Het geroosterde zaad is een van de beste koffiesurrogaten. Het hoeft alleen maar gedroogd en licht geroosterd te worden en het heeft de smaak die veel op die van koffie lijkt. Een afkooksel van de gehele gedroogde plant geeft een drank vergelijkbaar met thee.

In ‘Galium’ herken je het Grieks ‘Gala’ (melk), een verklaring hiervoor is dat kleefkruid vroeger werd gebruikt bij de kaasbereiding om melk te stremmen. De soortnaam ‘aparine’ heeft zijn wortels in het Griekse ‘Apairo’, wat vastnemen, beetpakken betekent.

Kleefkruid is een alteratief, dit zijn stoffen die het gezond functioneren van het lichaam ondersteunen. Ze sturen de stofwisseling zodanig aan dat verschillende functies van organen worden gestimuleerd.

Het sap van de plant kan contactdermatitis veroorzaken bij daarvoor gevoelige mensen.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, 0.80-1.20 m.
Verspreiding: Alle werelddelen, voornamelijk in streken met een gematigd klimaat.
Leefgebied: Half beschaduwde ruigten, bos- en akkerranden.
Jaarcyclus: Bloeit eenmalig, eenjarige
Winterhardheid: Tot -10 °c
Bloeiperiode: Juni - oktober
Bloemkleur: Wit
Vruchtkleur: Groen

Verspreidingskaart

https://www.verspreidingsatlas.nl/0546#

Bronnen

https://www.wilde-planten.nl/kleefkruid.htm,
http://www.floravannederland.nl/planten/kleefkruid,
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Galium+aparine,
http://www.floron.nl/publicaties/rode-lijst-2012,
IUCNredlist.org
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •