Groen-met-rode shiso of Japanse basilicum
Perilla frutescens var. crispa 'Britton'
Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)
Grondstof voor Pepsi Shiso
Oorspronkelijk komt de Perilla frutescens uit Noord-Indië, het Himalaya gebied, Myanmar en West China, maar groeit vanouds ook in het wild in Korea en Japan. Doordat Aziatische emigranten hem vanaf begin 19e eeuw over de hele wereld hebben meegenomen, groeit hij intussen overal. Er zijn verschillende varianten: groen, paarsrood, groen-paarsrood en in verschillende smaken en verschillend gebruik. Perilla frutescens var. crispa 'Britton' heeft groen blad aan de bovenzijde en is purper aan de onderzijde.
Het is een eenjarige lipbloemige plant met een fraai kaarsje van witte of violette bloempjes aan het begin van de herfst. De plant zaait zichzelf uit als hij het naar de zin heeft en komt bij een warm voorjaar vanzelf op.
In Japan zijn twee varianten populair en worden shiso genoemd. De Japanse groene shiso (ao-jiso) smaakt naar munt en venkel, met een mengeling van citrus, kaneel en koriander. Een complexe smaak dus, in Nederland wel verkocht als ‘Japanse basilicum’. In Japan wordt het groene blad samen met rauwe vis (sashimi) gegeten, of gaat het in reepjes gesneden door salades.
In 2009 bracht Pepsi het seizoensdrankje Pepsi Shiso op de markt dat hierop gebaseerd is. Een andere vorm van shisois dieprood en heeft gekroesd blad. Deze rode shiso(aka-jiso) smaakt straffer en wordt vooral gebruikt om eten te kleuren of van een smaakje te voorzien. Er wordt een verfrissende zomerdrank van gemaakt en ook worden de vruchten van de Japanse pruim (Prunus mume) ermee ingelegd waardoor ze rood van kleur en fris van smaak worden.
Lees meer »Thema's
De bloemen en het blad zijn eetbaar. De bladeren zijn te gebruiken bij kip- of visgerechten. Fijngesneden shisoblad is te verwerken in dipsaus voor bij de sushi of als kruid door salades, over noedels of pasta te gebruiken.
De rode bladeren worden gebruikt om voedsel roze tot wijnrood te kleuren.
Het blad bevat veel mineralen, vitaminen en antioxidanten en versterkt het immuunsysteem bij opkomende verkoudheid. De aldehyden in het blad van de groene shiso hebben een aseptische werking; dat helpt bij voedselvergiftiging door verkeerde rauwe vis.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten, 0,3-0,5 m. |
---|---|
Verspreiding: | In cultuur. |
Leefgebied: | Cultuurplant. |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig, eenjarige |
Winterhardheid: | Tot -5 °c |
Bloeiperiode: | Augustus - oktober |
Bloemkleur: | Roze, paars |