• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Japanse peperboom

Zanthoxylum piperitum

Wijnruitfamilie (Rutaceae)

Peper bij de vis

Zanthoxylum piperitum is een kleinere boom of heester dan Zanthoxylum simulans en heeft ook kleinere, maar minstens even scherpe doorns en bloeit in april en mei. Als alle Zanthoxylum soorten is hij van de citrus-familie en twee-huizig.

Een vrouwelijke plant geeft vruchtjes met een peperachtige smaak. In oktober kleuren ze dieprood en barsten open zodat de zaden zich kunnen verspreiden. De onrijpe, nog groene vruchtjes worden in z’n geheel gedroogd en soms samen met gedroogd blad gevijzeld en gebruikt als aromatisch poeder voor bijvoorbeeld gegrilde paling.

Het poeder heeft ook een licht aseptische werkingen is één van de zeven vaste ingrediënten voor de Japanse kruidenmix shichimi, die gebruikt wordt in allerlei gerechten van misosoep tot teriyaki en ingemaakte groenten. 

Japanners gebruiken het aromatische blad ook in de soep en een vers, jong, geurig blaadje maakt een kom boekweit-noedelsoep – vlak voor het opdienen – helemaal af. Wat de smaak betreft, gaan de vruchtjes in de richting van peper; het jonge blad zit toch meer in de buurt van citrus.

Aanwezig in:

Hortus Botanicus Amsterdam
Hortus Overzee

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

In Japan eet men bijna alles van de boom: de bloemen, de bessen (vers en gedroogd), de bladeren en de jonge uitlopers. Dat is andere Aziatische landen niet het geval. De onrijpe groene bessen zijn heel populair vanwege hun smaakpalet en scherpte en vanwege de verdovende werking op de tong.

De bloemen geuren en de gekneusde bladeren behoren tot de krachtigste aroma's van alle bladeren.

In Japan wordt het dikke hout van de boom traditioneel bewerkt tot een knoestige en ruw uitgehouwen houten stamper, om te gebruiken bij de suribachi (vijzel).

Belangrijke waardplant voor verschillende Japanse inheemse zwaluwstaartvlindersoorten (Pages).

Details

Omschrijving: Boom, struik, tot 4,5 m., tweehuizig.
Verspreiding: China, japan, korea.
Leefgebied: In bosschages en hagen in heuvels en bergen.
Jaarcyclus: Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig
Winterhardheid: Tot -20 °c
Bloeiperiode: April - mei
Bloemkleur: Groen, creme, geel
Notities bloemen: De mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich niet op dezelfde plant.
Vruchtperiode: September - november
Vruchtkleur: Rood
Op z'n mooist: April - juni, september - november

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Zanthoxylum_piperitum,
https://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Zanthoxylum+piperitum,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23025190,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3717230/,
https://www.ourfood.nl/ingr/grfr_krsp/rutaceae/sansho-pepper.html#gsc.tab=0
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •