• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Pepermunt

Mentha × piperita

Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)

Verfrissend lekker

Zodra je van een muntplant een paar blaadjes plukt, ruik je die typische, frisse muntlucht. Vers blad van een muntplant kan het hele groeiseizoen geplukt worden. Heerlijk om verse blaadjes aan zomerse salades, ijs, sausen, groente- en vleesgerechten toe te voegen. Ook lekker om verfrissende kruidenthee van te maken.

Er zijn meerdere muntsoorten met de karakteristieke geur en smaak, veroorzaakt door menthol. Pepermunt heeft de meest pittige muntgeur en -smaak. De plant heeft een hoog mentholgehalte. Pepermunt is ontstaan uit een kruising van watermunt (Mentha aquatica) met aarmunt (Mentha spicata). De plant is in de zeventiende eeuw in Engeland gevonden in een veld met muntplanten.

Het zaad van deze kruising is niet zo kiemkrachtig, maar vegetatief vermeerderen via de wortelstok gaat prima in het voor- en najaar. Pepermunt wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. 

Pepermuntthee is heerlijk fris en helpt bij misselijkheid en verzacht de maag. Bij een verstopte neus helpt stomen met pepermunt blaadjes om weer meer lucht te krijgen. Het gedroogde kruid kan ook gebruikt worden om (pepermunt)olie te extraheren.

De naam pepermunt heeft niets met peper te maken, wel met de pittige geur en smaak. De Nederlandse naam is, evenals het Duitse ‘Pfefferminze’, afgeleid van het Engelse ‘peppermint’. Er zijn diverse variëteiten van pepermunt, zoals Mentha piperita ‘Chocolate’ (chocolademunt) en Mentha x piperita 'Citrata' (Eau-de-colognemunt of citroenmunt).

Wie pepermunt in de tuin wil kweken kan het best in het voor- of najaar wortelstokken planten in voedzame grond met volle zon of halfschaduw. De plant woekert graag. Om dit te voorkomen kan uitplanten in een ingegraven emmer zonder bodem een oplossing bieden.

Aanwezig in:

Hortus Alkmaar
Historische Tuin Aalsmeer
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Hortus Overzee
Botanische Tuin De Kruidhof
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

Verse of gedroogde blaadjes worden vaak alleen of in combinatie met andere kruiden gebruikt als kruidenthee. Pepermunt wordt gebruikt als smaakmaker in sauzen, chutneys, ijs, snoep, fruitconserven, alcoholische dranken, kauwgum enz.

Pepermunt heeft een hoog gehalte aan menthol. De bladeren worden bewerkt om de essentiele olie te verkrijgen die smaak geeft aan vooral kauwgum en tandpasta.

Dit kruid werd 3000 jaar geleden al in Egypte gebruikt, het werd ook als grafgift meegegeven.

Pepermunt heeft een opwekkende en ontkrampende werking bij nerveuze aandoeningen, zoals migraine, maagpijn, hoofdpijn door oververhitting.

Hoge inname van pepermuntolie (500 mg) via de mond kan irritatie van de slijmvliezen veroorzaken en verschijnselen die lijken op brandend maagzuur.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, 0.30-0.90 m. pepermunt is een kruising tussen watermunt en aarmunt (mentha aquatica x mentha spicata)
Jaarcyclus: Bloeit eenmalig, langlevende plant
Winterhardheid: Tot -10 °c
Bloeiperiode: Juli - september
Bloemkleur: Paars

Verspreidingskaart

https://www.verspreidingsatlas.nl/5092#

Bronnen

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=1782&menuentry=soorten,
https://en.wikipedia.org/wiki/Peppermint
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •