• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Soja of Edamame

Glycine max

Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)

Een heilig gewas

Van oorsprong komt de plant uit het Verre Oosten. De vroegste vermelding stamt uit een Chinees boek van 2.838 voor Christus. In het Chinese keizerrijk was soja naast rijst, tarwe, gerst en gierst één van de 5 heilige gewassen.

Soja is een eenjarige peulvrucht die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft 3- of 5-tallige bladeren en bloeit met witte of paarse bloemen. Na de bloei volgen clusters van harige, korte peulen die elk 1 tot 4 zaden bevatten. Er zijn wel duizend verschillende rassen waarbij naast gele ook zwarte, bruine, beige en groene sojabonen bestaan.

Van nature komt soja voor in tropische of subtropische gebieden met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Voor een optimale groei is een vruchtbare, vochtige en goed losgewerkte bodem van belang.

Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Het bevat een recordhoeveelheid aan eiwitten, voedingsvezels, calcium en magnesium. In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer. 

Lees meer »

Een heilig gewas

Van oorsprong komt de plant uit het Verre Oosten. De vroegste vermelding stamt uit een Chinees boek van 2.838 voor Christus. In het Chinese keizerrijk was soja naast rijst, tarwe, gerst en gierst één van de 5 heilige gewassen.

Soja is een eenjarige peulvrucht die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft 3- of 5-tallige bladeren en bloeit met witte of paarse bloemen. Na de bloei volgen clusters van harige, korte peulen die elk 1 tot 4 zaden bevatten. Er zijn wel duizend verschillende rassen waarbij naast gele ook zwarte, bruine, beige en groene sojabonen bestaan.

Van nature komt soja voor in tropische of subtropische gebieden met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Voor een optimale groei is een vruchtbare, vochtige en goed losgewerkte bodem van belang.

Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Het bevat een recordhoeveelheid aan eiwitten, voedingsvezels, calcium en magnesium. In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer. 

Lees meer.. 

Sojabonen zijn echte warmteaanbidders. In Nederland kun je vanaf 1 mei de plant binnenshuis voorzaaien. Na de IJsheiligen kunnen de jonge plantjes buiten uitgeplant worden en kan er na 50 tot 140 dagen geoogst worden. De bladeren van de plant worden dan geel. De peulen drogen snel uit, waardoor de zaden hard worden en daarmee onbruikbaar voor consumptie.

Natto zijn gefermenteerde, zeer slijmerige sojabonen. Kleine bonen worden gestoomd en gemengd met de bacterie Bacillus subtilis die in stro zit. Door dit proces krijg je plakkerige bonen en worden eiwitten in de boon afgebroken waarbij veel vitamine K2 vrijkomt, wat een gunstig effect heeft voor onze botten.

« Korte omschrijving

Aanwezig in:

Hortus Alkmaar
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

Aan een Amerikaans onderzoek werd patent verleend voor het gebruik van soja bij het voorkomen van Alzheimer. Soja is rijk aan fyto-oestrogegen die een gezonde overgang kunnen ondersteunen. Gefermenteerde sojabonen bevatten veel vitamine K2 wat goed is voor onze botten.

In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer.

In Japan worden op eerste dag van de lente sojabonen gestrooid vanuit boeddhistische tempels door geestelijke hoogwaardigheidsbekleders om boze geesten te verdrijven.

In Japan heten vers gedopte sojabonen ‘edamame’. De bonen worden dan in de peul gekookt in zout water en vervolgens als borrelnootje uit de peul gegeten. Tevens worden de kiemen van de sojaboon gegeten. De smaak is nootachtig en een beetje zoet, ongeveer hetzelfde als taugé, maar de scheuten blijven langer knapperig, ook na het koken. Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, tot 2 m.
Verspreiding: Verre oosten
Leefgebied: Recent overstroomde rivierbeddingen.
Jaarcyclus: Bloeit eenmalig
Winterhardheid: Tot 10 °c
Bloemkleur: Diverse kleuren
Notities bloemen: Bloemen in de kleur wit, paars of licht bruin.
Vruchtkleur: Groen
Notities vruchten: Peulvruchten.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sojaboon,
www.voedingscentrum.nl
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •