Soja of Edamame
Glycine max
Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)




Een heilig gewas
Van oorsprong komt de plant uit het Verre Oosten. De vroegste vermelding stamt uit een Chinees boek van 2.838 voor Christus. In het Chinese keizerrijk was soja naast rijst, tarwe, gerst en gierst één van de 5 heilige gewassen.
Soja is een eenjarige peulvrucht die tot 2 meter hoog kan worden. De plant heeft 3- of 5-tallige bladeren en bloeit met witte of paarse bloemen. Na de bloei volgen clusters van harige, korte peulen die elk 1 tot 4 zaden bevatten. Er zijn wel duizend verschillende rassen waarbij naast gele ook zwarte, bruine, beige en groene sojabonen bestaan.
Van nature komt soja voor in tropische of subtropische gebieden met temperaturen tussen de 20 en 30 graden Celsius. Voor een optimale groei is een vruchtbare, vochtige en goed losgewerkte bodem van belang.
Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Het bevat een recordhoeveelheid aan eiwitten, voedingsvezels, calcium en magnesium. In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer.
Lees meer »Thema's

Aan een Amerikaans onderzoek werd patent verleend voor het gebruik van soja bij het voorkomen van Alzheimer. Soja is rijk aan fyto-oestrogegen die een gezonde overgang kunnen ondersteunen. Gefermenteerde sojabonen bevatten veel vitamine K2 wat goed is voor onze botten.

In Nederland worden de meeste sojabonen (zo'n 90 %) gebruikt als veevoer.

In Japan worden op eerste dag van de lente sojabonen gestrooid vanuit boeddhistische tempels door geestelijke hoogwaardigheidsbekleders om boze geesten te verdrijven.

In Japan heten vers gedopte sojabonen ‘edamame’. De bonen worden dan in de peul gekookt in zout water en vervolgens als borrelnootje uit de peul gegeten. Tevens worden de kiemen van de sojaboon gegeten. De smaak is nootachtig en een beetje zoet, ongeveer hetzelfde als taugé, maar de scheuten blijven langer knapperig, ook na het koken. Voor menselijke consumptie wordt de sojaboon verwerkt in allerlei basisvoedselproducten zoals tofoe, tempé, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Soja is rijk aan plantaardig eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat het andere nuttige voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B1.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten, tot 2 m. |
---|---|
Verspreiding: | Verre oosten |
Leefgebied: | Recent overstroomde rivierbeddingen. |
Jaarcyclus: | Bloeit eenmalig |
Winterhardheid: | Tot 10 °c |
Bloemkleur: | Diverse kleuren |
Notities bloemen: | Bloemen in de kleur wit, paars of licht bruin. |
Vruchtkleur: | Groen |
Notities vruchten: | Peulvruchten. |