Roomse kervel
Myrrhis odorata
Schermbloemenfamilie (Apiaceae)





Heerlijk voor in de keuken
Van nature komt deze kervel voor onder andere van de Pyreneeën tot in de Kaukasus en is verwilderd in heel Europa. De plant kan tot 120 cm hoog worden en de varenachtige lichtgroene bladeren verschijnen al heel vroeg in het voorjaar. De schermvormige bloemen verschijnen begin mei.
Als je een blaadje fijnwrijft ontstaat een zoete anijsgeur. De bladeren en ook de wortel zijn als groente goed eetbaar (een oude naam is kruudmoes). De zaden worden vaak gebruikt als inlegkruid. Ook als ingrediënt van vele likeuren doet roomse kervel het goed. Roomse kervel mag daarom als geur- en smaakplant in geen enkele keukenkruidentuin ontbreken. Het is bovendien een prima bijen- en vlinderplant.
Thema's

Is een kroonjuweel in de Hortus Alkmaar.

Roomse kervel is een uitstekende hulp voor honingbijen. Bloemenhoning krijgt er een heerlijke smaak van. De bloemen van de kervel zijn zoetig en dat trekt niet alleen bijen, maar ook andere bestuivende insecten.

Het blad en de zaden worden toegepast als keukenkruid.

De naam van deze plant komt van het Griekse myrrha (geparfumeerde balsem) en odorata betekent geurend. De bladeren ruiken bij wrijven sterk naar anijs.
Details
Omschrijving: | Overige kruidachtige planten, 0.60-1.2 m, met twee- of drievoudig geveerd blad. |
---|---|
Verspreiding: | Europa |
Leefgebied: | Beschaduwde bermen, ruigten, bosranden en houtwallen. vaak in de buurt van bewoning. |
Jaarcyclus: | Bladverliezende vaste plant, bloeit meermalig |
Winterhardheid: | Tot -15 °c |
Bloeiperiode: | Mei - juni |
Bloemkleur: | Wit |
Notities bloemen: | De witte bloemen staan in schermen met 4 tot 20 stralen. |
Vruchtkleur: | Bruin |
Notities vruchten: | Glanzend donkerbruine splitvruchten, 1.5-2.5 cm lang. |
Op z'n mooist: | Mei - juni |