• Agenda
  • Tuinen
  • Zoek een plant
  • Botanic guardians
  • Steun ons
  • home
  • nieuws
  • profielwerkstukken
  • kijk & luister
  • over ons
  • contact
English
  Terug naar zoekresultaten

Pastinaak

Pastinaca sativa subsp. sativa

Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

Thans niet bedreigd

Wel of niet een hutspotplant?

Pastinaak is een vergeten groente die weer in opmars is. De zetmeelrijke wortel werd al ver voor het begin van onze jaartelling, vanaf 9.000 v Chr. in Midden-Europa (Zwitserland en Zuid-Duitsland) gegeten. In Friesland zijn in een vroegmiddeleeuwse terp al zaden van deze plant gevonden. De wortel zou vóór de komst van de aardappel en het populair worden van de peen de basis voor  hutspot zijn geweest, maar daar zijn niet alle geleerden het over eens.

De wortels zijn het lekkerst wanneer de vorst er overheen is geweest, waarschijnlijk omdat dan een deel van het zetmeel wordt omgezet in suikers. Ze hebben een licht anijsachtige smaak en dat is niet zo verwonderlijk, want ook anijs (Pimpinella anisum) behoort tot de schermbloemenfamilie, met veel bekende keukenkruiden en smaakmakers. De wortel bevat vitamine C en E en zou helpen bij de behandeling van artritis.

Het is de vraag of de Nederlandse naam pastinaak is afgeleid van de wetenschappelijke, Pastinaca, of andersom. Sativus is Latijn voor gekweekt. Hij wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd.

Lees meer »

Wel of niet een hutspotplant?

Pastinaak is een vergeten groente die weer in opmars is. De zetmeelrijke wortel werd al ver voor het begin van onze jaartelling, vanaf 9.000 v Chr. in Midden-Europa (Zwitserland en Zuid-Duitsland) gegeten. In Friesland zijn in een vroegmiddeleeuwse terp al zaden van deze plant gevonden. De wortel zou vóór de komst van de aardappel en het populair worden van de peen de basis voor  hutspot zijn geweest, maar daar zijn niet alle geleerden het over eens.

De wortels zijn het lekkerst wanneer de vorst er overheen is geweest, waarschijnlijk omdat dan een deel van het zetmeel wordt omgezet in suikers. Ze hebben een licht anijsachtige smaak en dat is niet zo verwonderlijk, want ook anijs (Pimpinella anisum) behoort tot de schermbloemenfamilie, met veel bekende keukenkruiden en smaakmakers. De wortel bevat vitamine C en E en zou helpen bij de behandeling van artritis.

Het is de vraag of de Nederlandse naam pastinaak is afgeleid van de wetenschappelijke, Pastinaca, of andersom. Sativus is Latijn voor gekweekt. Hij wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd.

Lees meer

De pastinaak komt in heel Noord-Europa voor, in droge graslanden, vaak op kalkrijke bodem. Het zijn geurige, tweejarige planten die tot 1 meter hoog kunnen worden, met een dikke witte wortel – bij een kweekwedstrijd in Engeland is ooit een wortel van meer dan 3,5 meter gekweekt!

In Nederland is het één van de weinige wilde soorten uit de Schermbloemenfamilie met gele bloemen, dus gemakkelijk te herkennen. Er worden bij ons twee ondersoorten onderscheiden: de brandpastinaak (Pastinaca sativa subsp. urens), die een dichte, grijze, korte beharing heeft  en de gewone pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), meestal met minder en langere haren. Net als bij sommige soorten berenklauw (Heracleum spp.) bevat het plantensap stoffen die onder invloed van zonlicht huidirritaties kunnen veroorzaken. De stengel is gegroefd, de bladeren zijn meestal enkel geveerd, met vrij grote deelblaadjes. De vruchten zijn sterk afgeplat.

« Korte omschrijving

Aanwezig in:

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Nederlands Openluchtmuseum

Thema's

De Vereniging Botanische Tuinen kan geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele nadelige effecten van het gebruik van planten. Vraag altijd advies aan een professional voordat u een plant medicinaal gaat gebruiken.

Huidcontact met het sap kan lichtgevoeligheid en/of ontsteking van de huid veroorzaken.

Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt en wordt tevens als smaakverfijner gebruikt in soep. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. Wordt ook wel gebruikt om wijn van te maken.

Details

Omschrijving: Overige kruidachtige planten, 1 tot 1,6 m hoog.
Verspreiding: Oorspronkelijk uit het middellandse zeegebied. nu wijd verbreid.
Leefgebied: Op verlaten gronden, langs wegen en spoorlijnen en op vuilnisbelten.
Jaarcyclus: Bloeit eenmalig, tweejarige en kortlevende vaste planten
Winterhardheid: Kouder dan -20 °c
Bloeiperiode: Juli - augustus
Bloemkleur: Geel
Vruchtkleur: Creme
Op z'n mooist: Juli - augustus

Bronnen

http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200015712,
http://www.pfaf.org/User/plant.aspx?LatinName=Pastinaca+sativa,
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pastinaak,
http://eol.org/pages/581528/details
  Terug naar zoekresultaten
NVBT
  • Hortus chat
  • Persinformatie
  • Contact
  •  
  •  
  •  
  •