Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

titel

Botanische tuinen zijn van oudsher opgezet voor het verzamelen, beschrijven en kweken van geneeskrachtige kruiden, waarbij de oudsten al in de 16e en 17e eeuw zijn gesticht als ‘Hortus Medicus’. Combineer dat met wandelen in het groen, ‘Forest bathing’, de goede invloed van tuinieren, al deze functies komen ook samen in een botanische tuin.

Geneeskrachtig of gevaarlijk

Van opium tot aspirine: veel van onze geneesmiddelen komen uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun, het is vaak oppassen geblazen. Van lang niet alle planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. En wat als een plant werkt en ineens voor de mens extra waardevol wordt - hoe zorgen we voor voldoende aanvoer zonder onze natuurlijke bronnen uit te putten?

Tentoonstelling, workshops en Science Cafés

Vanaf voorjaar 2019 besteden we in verschillende botanische tuinen aandacht aan deze thema’s, onder het motto ‘Beter met Planten’. Elke tuin op zijn eigen manier met o.a. een tentoonstelling, workshops, lezingen, proeverijen, speciale wandelroutes, speurtochten voor kinderen, Science Cafés en uitgave van verschillende informatieve boekjes over de giftige en geneeskrachtige stoffen in allerlei plantenfamilies.

Samenwerking Hortus Leiden en China

In Hortus Leiden is een bijzondere samenwerking met China. Directe aanleiding hiervoor waren de werkafspraken tussen de Hortus en het Instituut Biologie Leiden met de China Academy of Chinese Medical Sciences in Beijing. Toen de kruidentuin van de Hortus aan een hoognodige opknapbeurt toe was, is de keus gevallen op het aanleggen van een nieuwe, Chinese, kruidentuin. In 2015 werd de nieuwe Chinese kruidentuin geopend. Vanwege de samenwerking met China wordt er een wandelboekje gemaakt met 30 medicinale planten uit China, in drie verschillende talen: Nederlands, Engels en Chinees.

Voorproefje

Een voorproefje van het programma in Leiden is al te vinden op de Garden Explorer van de Hortus botanicus Leiden, waar een wandeling ‘Chinese planten in een Nederlandse tuin’ te vinden is – en die op uw smartphone in de tuin is te volgen. In de loop van 2019 zal daar steeds meer planteninformatie online komen te staan.

Verhalen in de plantenzoeker

In de loop van het jaar gaan we de informatie over onze plantencollecties verder uitbreiden en delen via de NVBT-website. (verhalen, foto’s en wetenswaardigheden) Afhankelijk van de beschikbare fondsen komt er een gezamenlijk theereceptenboekje, en gaan we zaden van geneeskrachtige planten uitdelen aan onze bezoekers.

Deelnemende tuinen

 

Houd de website van de tuin in de gaten of kijk in de agenda van de Botanische tuinen Nederland voor informatie, activiteiten, speciale acties en natuurlijk de verhalen bij de planten in de Plantenzoeker.

Beter met Planten wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds

titel
Terug