Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

titel

Botanische tuinen zijn van oudsher opgezet voor het verzamelen, beschrijven en kweken van geneeskrachtige kruiden, waarbij de oudsten al in de 16e en 17e eeuw zijn gesticht als ‘Hortus Medicus’. Combineer dat met wandelen in het groen, ‘Forest bathing’, de goede invloed van tuinieren, al deze functies komen ook samen in een botanische tuin.

Geneeskrachtig of gevaarlijk

Van opium tot aspirine: veel van onze geneesmiddelen komen uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun, het is vaak oppassen geblazen. Van lang niet alle planten die als geneeskrachtig worden gezien, is de werking wetenschappelijk bewezen. En wat als een plant werkt en ineens voor de mens extra waardevol wordt - hoe zorgen we voor voldoende aanvoer zonder onze natuurlijke bronnen uit te putten?

Tentoonstelling, workshops en Science Cafés

In 2019  besteedden we in verschillende botanische tuinen aandacht aan deze thema’s, onder het motto ‘Beter met Planten’. Elke tuin op zijn eigen manier met o.a. een tentoonstelling, workshops, lezingen, proeverijen, speciale wandelroutes, speurtochten voor kinderen, Science Cafés en uitgave van verschillende informatieve boekjes over de giftige en geneeskrachtige stoffen in allerlei plantenfamilies. 

Verhalen

Op de website van de NVBT staan meer dan 250 planten met een link naar geneeskunde uitgelicht in de Plantenzoeker met verhalen, foto’s en wetenswaardigheden. Zoek op plant, thema of tuin en kom meer te weten over planten en het gebruik als medicijn. 

Receptenboekje

Ter gelegenheid van Beter met Planten is er een receptenboekje verschenen met 16 recepten met uit de tuinen. Soms staat de (vermeende of historische) werking vermeld, soms is het gewoon een lekker drankje. Probeer er een paar uit – helaas is het meestal niet mogelijk in de tuinen zelf te oogsten, maar de meeste ingrediënten haalt u makkelijk bij de groenteboer of uit uw eigen tuin. De boekjes zijn gratis af te halen in de tuin of download de recepten hier.

Hortus Leiden en China

Hortus Leiden  ging een bijzondere samenwerking aan met China. Directe aanleiding hiervoor waren de werkafspraken tussen de Hortus en het Instituut Biologie Leiden met de China Academy of Chinese Medical Sciences in Beijing. In 2015 werd de nieuwe Chinese kruidentuin geopend. Vanwege het jaarthema  is er een speciaal wandelboekje gemaakt met 30 medicinale planten uit China, in drie verschillende talen: Nederlands, Engels en Chinees.

Agenda

Houd de website van de tuin in de gaten of kijk in de agenda van de Botanische tuinen Nederland voor informatie, activiteiten, speciale acties  in het kader van 'Beter met Planten'.

Deelnemende tuinen

Beter met Planten wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds

titel
Terug