Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen

De planten- en bomenwereld heeft naast de dieren altijd centraal gestaan in ARTIS. Sinds de oprichting in 1838 zijn er continu bloemperken aangelegd en bomen en heesters geplant. Het park staat dan ook vol speciale bloemen, struiken en bomen. Sommige van de ruim 700 bomen staan al eeuwenlang in het park en zijn zelfs ouder dan ARTIS zelf, zoals de oudste boom van Amsterdam, de Heijmans-eik. Deze is geplant in de late 18-de eeuw. Uniek is de Wollemia-den, die pas in 1994 is ontdekt in het Australische Wollemi National Park. Er zijn minder dan honderd exemplaren van deze boom in het wild en omdat de boom zo zeldzaam is, mag hij alleen onder licentie gekweekt worden. Een nakomeling hiervan is in ARTIS te zien.

Ook de kustmammoetboom, de hoogste boomsoort ter wereld, kun je in het park vinden. De stam van deze boom groeit altijd kaarsrecht omhoog, tot wel 115 meter. Een andere bijzondere boom is de “Anne Frank-boom”. Een zaailing van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit het zolderraam van het Achterhuis zag. Toen deze boom ziek bleek te zijn, zijn er verschillende zaailingen opgekweekt en over de hele wereld verspreid. Ook ARTIS heeft een exemplaar gekregen.

De afgelopen jaren heeft ARTIS veel aandacht besteed aan het groene erfgoed en de parknatuur van de tuin. Naast de bomen zijn er de aparte tuinen, waaronder de Hollandse Tuin, de Japanse Paradijs Tuin, de eetbare tuinen en de Stek, een studieruimte voor kamerplanten. In samenhang met de dieren vertellen de planten, bloemen en bomen vele verhalen over de natuur. 

Openingstijden

  • 1 maart t/m 31 oktober: 9.00 - 18.00 uur
  • 1 november t/m 28 februari: 9.00 - 17.00 uur
  • Zoomeravonden: elke zaterdag in juni, juli en augustus

Ga voor meer informatie over toegangsprijzen, rondleidingen, adres en contact naar de website van deze NVBT-tuin.

titel
Naar tuinen overzicht

Binnenkort in deze tuin